luni, 15 decembrie 2008

infecta'm'as cu fericire!

Wednesday April 4, 2007 - 04:46pm

dupa cum bag seama, cam bantuie astenia de primavara pa bloguri. cu putine exceptii, toata lumea are cate ceva care nu e cu plus, ba dimpotriva! si nici io nu's mai breaza. de'aia m'am dus sa ma edific pe net in legatura cu ce noi stiri sunt la capitolul fericire. iat'o p'aia de azi, verificata, ca la carte, din trei surse.

asaaaa...

deci cica se exista o bacterie prietenoasa ce ar putea sa ne "boost" buna dispozitie prin cresterea secretiei de serotonina - adica fix acelasi efect pe care'l au antidepresivele. domnii cercetatori de la universitatea din bristol n'au reusit sa descopere inca felul complicat si chimic in care actioneaza bacteria, mycobacterium vaccae (ce nume simplu!) pentru a stimula secretia hormonului responsabil de fericire.

pe de alta parte (a oceanului) dar in aceeasi directie, alti cercetatori (de la canada) isi bat capul sa afle legatura intre aceasta serotonina, mood (care n'are o traducere suficient de graitoare in romana) si sistemul imunitar. in cuvinte simple, se pare ca serotonina asta ar putea sa echilibreze sistemul imunitar al persoanelor depresate sau predispuse la infectii.

NB bacteria cea prietenoasa, mycobacterium vaccae asta, se gaseste in pamant, sol, tarana, noroi, colb, cum vreti sa'i ziceti, asa ca e destul de usor de accesat. infectare placuta!
o sa pun si'o poza, da' inca nu m'am decis ce anume s'ar traduce la mine acuma cu fericire. thinking...

later edit: still thinking.. :)

Niciun comentariu: